Aalborg Kommune

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune

Om Aalborg kommune

Hvert år vokser Aalborg Kommune med flere end 1.000 nye indbyggere. Mennesker, der ønsker at bo i en mangfoldig kommune, som har alt, uden at have for meget. Der ønsker at blive en del af et rummeligt og handlekraftigt fællesskab, som har skabt en markant udvikling de sidste årtier. En udvikling, som har kombineret industri med viden. Som har skabt tusinder af nye arbejds- og studiepladser, et rigt kultur- og fritidsliv samt en velfærd, der tilsammen har været med til at kåre Aalborgs borgere til de lykkeligste i Europa.

Det er nok ikke forkert at sige, at Aalborg Kommunes indbyggere er stolte. Ikke bare over udviklingen, men i lige så høj grad over det sammenhold og samarbejde, som skaber den – og som altid er stærkere, når alle er med.

For selvom kommunen strækker sig over mere end 1.000 km2 med Limfjorden, som skærer sig smukt gennem land og by, så er der stadig kort afstand mellem mennesker og fra ord til handling. Det er derfor, at vi i Aalborg Kommune siger: Vi udvikler os sammen!
 

Aalborg Kommune og AAU Megaprojekter

Aalborg Kommune har som samarbejdspartner været med fra den spæde start på AAU Megaprojekter. Kommenen har således været med til at udvikle de to første megaprojekter: Let at være bæredygtig og Den cirkulære region.

Let at være bæredygtig:

Den nye bæredygtighedslovs mål om 70% reduktion af drivhusgasser i 2030, gør det essentielt at vi ændrer vores forbrugsvaner og produktionsmetoder.

Det er nødvendigt at gå fra en lineær økonomi (køb-og-smid-væk-kultur) til en cirkulær økonomi hvor ressourcer bliver genanvendt.

Der skal gøres en indsats for at øge affaldsforebyggelse og sikre korrekt affaldshåndtering og den bedst mulige genanvendelse, så ressourcerne udnyttes bedst ud fra en cirkulær tankegang.

Ifølge klimatænketanken Concito udleder hver dansker 19 ton CO2 ud i atmosfæren om året og størstedelen af dette, skyldes forbrug af varer og services.

For at reducere denne udledning, skal alle borgere have adgang til bæredygtige og smarte løsninger der kan fremme bæredygtige valg. Det er vigtigt at involvere kommunens borgere i udviklingen af løsninger og gennem fx kampagner for at arbejde på den bæredygtige adfærd.

Dette sætter Aalborg Kommune spot på i samarbejdet om megaprojektet Let at være bæredygtig.
 

Den cirkulære region:

Den Cirkulære Region er et koncept der allerede er i gang. Konceptet er et samarbejde mellem kommuner, universitetet og private virksomheder i regionen. Megaprojektet Den Cirkulære Region giver studerende mulighed for at byde ind i samarbejdet om en bedre og mere bæredygtig samfundsstyring og virksomhedsudvikling gennem partnerskaber. Megaprojektet er del af en igangværende region handlingsplan der fokuserer på den private sektor og private-offentlige partnerskaber.

Baggrund for projektet:

Netværk for bæredygtig erhvervsudvikling står bag den cirkulære region. Det regionale koncept kan inddeles i to spor. 1. spor fokuserer på at lave ressource loops der omdirigerer materialestrømme væk fra forbrænding og mod genanvendelse eller genbrug (etablering af ressource loops i praksis). 2. spor er et samarbejde mellem alle genbrugsstationerne i regionen og med fokus på at samle det offentlige affald på en måde der gør det nemmere for den private sektor at samle det til en ressource. 1. spor skaber altså nye ressourceloops mens 2. spor bidrager til disse loops. Studerendes megaprojekter kan bidrage til begge spor.

Om projektet:

Vi vil gerne give studerende mulighed ofr at løse aktuelle problemer i en igangværende udvikling. Ved at deltage i Den Cirkulære Region, er der sandsynlighed for, at studenterprojekterne vil blive anvendt i og bidrage til det igangværende samarbejde på området. Den private sektor og kommunerne har brug for opdateret og aktuel viden mens megaprojektets studerendende får adgang til det regionale testcenter, hvor deres viden og ideer kan afprøves.