Fokusområder - Better Together

Megaprojektets to fokusområder er beskrevet herunder. Fokusområderne udgør baggrunden for de aktulle udfordringer under megaprojektet. Er du vejleder eller semesterkoordinator og er interesseret i at bidrage med perspektiver til mulige udfordringer, er du velkommen til at kontakte den faglige koordinator for megaprojektet. 
 

DET OMSTILLINGSPARATE OG INNOVATIVE ARBEJDSMARKED

Den teknologiske udvikling buldrer derudaf og stiller stadig større krav til et dynamisk, omstillingsparat og innovativt arbejdsmarked på alle niveauer. Ny teknologi kommer ofte til udtryk som ’Industri 4.0’ og indebærer smart, tilpasningsdygtig produktion snarere end masseproduktion. Det vil fx indebære, at nogle jobs og opgaver forsvinder, mens andre forandres. Arbejdslivet og dagligdagen på en arbejdsplads kan derfor blive ganske anderledes. Både virksomheder og medarbejdere må være omstillingsparate og innovative, og her er opbygning af nye færdigheder og kompetencer helt centralt, så potentialerne på den enkelte arbejdsplads og arbejdsmarkedet generelt udnyttes fuldt ud. Ingen skal efterlades i et meningsløst job, eller ende helt uden job, fordi kompetenceniveauet ikke står mål med opgaverne.

Dette fokusområde er orienteret mod at udforske muligheder og behov for omstillingsparathed og innovation hos både medarbejdere og virksomheder, så flest muligt inkluderes i arbejdsfællesskabet i anstændige og meningsfulde jobs og herigennem bidrager til at skabe værdi og økonomisk vækst. 

Fokus kan fx være på at afdække, hvilke nye kompetencebehov der opstår på konkrete arbejdspladser, som indfører ny teknologi, eller analysere, hvordan medarbejdere og ledelse i private virksomheder eller offentlige organisationer omstiller sig til den teknologiske udvikling, herunder digitale services og andre softwareløsninger.

Fokus kan også være på betydningen eller konsekvenserne af sådanne omstillinger fx i forhold til trivsel, stress, sygemeldinger, kommunikation, mening i arbejdet og effektivitet.

Ligeledes kan fokus være på at udvikle nye og innovative teknologier, herunder fx robotteknologi eller softwareløsninger, der kan anvendes i private virksomheder eller offentlige organisationer, så konkrete arbejdsopgaver fx løses smartere, mere skånsomt eller med større effektivitet.   
 

DET RUMMELIGE ARBEJDSMARKED

Et rummeligt arbejdsmarked handler om muligheden for arbejde til alle mennesker og kobles ofte sammen med bestræbelserne på at inkludere og/eller fastholde forskellige persongrupper på det ordinære arbejdsmarked. Det kan være personer med fysiske handicaps, personer med psykisk sygdom, neurominoriteter, ordblinde, flygtninge, udsatte unge, tidligere kriminelle osv., som på trods af talent og kompetencer kan have vanskeligt ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet og få et anstændigt og meningsfuldt job.

Dette fokusområde er orienteret mod at afdække og analysere, hvordan arbejdsmarkedet kan gøres mere rummeligt for disse skjulte talenter, og hvordan virksomhedernes sociale ansvar kan styrkes yderligere, så talentmassen udnyttes (endnu) bedre.

Fokus kan fx være på at udforske potentialer og barrierer (rammebetingelser) for et rummeligt arbejdsmarked - i et nationalt eller internationalt perspektiv - eller undersøge og analysere menneske-maskine-interaktionen og sammenhængen mellem ny teknologi - fx robotteknologi eller kunstig intelligens - og skjulte talenters mulighed for at indgå og udnytte deres potentialer på arbejdsmarkedet. Sådanne muligheder kan eksempelvis hænge sammen med en større tilgængelighed for alle i form af produkter/arbejdsredskaber til ansatte med handicap eller diagnoser eller et arkitektonisk perspektiv på arbejdsmiljø og arbejdspladser.

Ligeledes kan fokus være på at finde konkrete løsninger, som understøtter, at flere skjulte talenter får mulighed for at udnytte deres potentialer på arbejdsmarkedet – fx ved at udvikle ny eller forbedret teknologi og arbejdspladsindretninger tilpasset disse gruppers adfærd og behov. Det kan eksempelvis inkludere fysiske eller interaktive digitale produkter eller at nytænke og designe koncepter for en attraktiv arbejdspladsindretning og fysiske strukturer, hvor alle trives og har lyst til at være, såkaldte playful environments. Allerede eksisterende løsninger af denne type kan også være udgangspunkt for evaluering eller kompetencevurdering af de skjulte talenter i lyset af løsningerne.

Fokus kan også være på at udvikle eller nytænke koncepter for mangfoldighedsledelse og social-økonomiske forretningsmodeller til private virksomheder og offentlige organisationer, herunder udforske sammenhængen mellem medarbejderdiversitet og virksomheders performance.